Kachní prso na brusinkové omáčce s opečenými šulánky

Kachní prso na brusinkové omáčce s opečenými šulánky

S využitím teplotní sondy

Zjistěte, jak připravuje kachnu Lukáš Hejlík

Ingredience

Kachní prso

Brusinková omáčka

Brusinková marmeláda, 0,2 l červeného vína, jemně nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče

Bramborové šulánky

600 g moučných brambor (varný typ C), polohrubá mouka, vejce a sůl

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nastrouháme najemno. Přidáme polohrubou mouku, vejce a sůl. Vypracujeme těsto a vyválíme z něj šištičky, které položíme na pomoučněný tác. Šulánky poté vhodíme do vroucí osolené vody, kde je vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

Zavařeninu z brusinek provaříme s vínem a kůrou a šťávou z pomeranče asi 8 minut na mírném ohnu, dokud nedosáhne požadované hustoty.

Kachní prso i s tukem na okrajích zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhlo. Poté ho dopečeme v troubě, postačí mu asi 5-6 minut na 180 stupňů. Míru propečení ohlídá teplotní sonda, kterou do masa zapíchneme.

Uvařené šulánky orestujeme na pánvi s tukem z kachního prsa. Maso nakrájíme na tenké plátky, přidáme šulánky a vše doplníme brusinkovou omáčkou.