Tato webová stránka využívá soubory cookie. K získání více informací si pročtěte naše zásady používání cookie.

Pokud nesouhlasíte s jejich použitím, je třeba provést změnu nastavení prohlížeče.

Jak teplo ovlivňuje chuť a texturu

Plamen ve skleněné krychli, představující pilíř tepla při pozvedání chuti na novou úroveň.

Pozvedáme chuť na novou úroveň

Krok 3: Zpracování

Každá ingredience má jiné využití, to je jasné. Různé postupy přípravy jídla na tom jsou úplně stejně. Při vaření jídla vzniká chuť rozkládáním molekul na menší, přičemž se uvolňuje aroma, které se v nich ukrývá. Zjistěte s námi, jak různé postupy při vaření jídla – od indukčního ohřevu, přes páru až po vakuování – ovlivňují výslednou podobu pokrmů.

Detailní fotografie přípravy dvou steaků na pánvi

Teplo

Ať už připravujete cokoliv, každé jídlo vyžaduje jinou teplotu a zároveň mu bude nejlépe svědčit různá příprava. Na cestě za dokonalou chutí je nutné pochopit působení tepla na molekulární úrovni. Dokonalý steak chutná skvěle díky reakci mezi aminokyselinami a cukry, ke které dochází při 130 °C. Stačí, aby teplota bylo o pár stupňů vyšší a molekuly začnou unikat a spolu s nimi i chuť a textura. Přílohové zelenině zase stačí dodat jen málo tepla, aby se uvolnilo aroma, a zároveň se z ní neztratily vitamíny. Alchymie!


Nejlepším teplem je pára

Víte, proč se vaření v páře stalo tak populárním? Je šetrné, zdravé a zachovává v pokrmech všechny živiny i jeho chuť, a proto se nemusí příliš dochucovat. Jídlo se při tomto způsobu vaření nepřehřívá, ale zároveň není možné jej nedovařit. Díky vyšší vlhkosti bude jídlo vláčnější, protože rychleji nabude, a zároveň bude mít díky mnohem křupavější a zlatavou kůrkou.

Objevte páru
Nepropečený steak vznášející se v páře.

Detailní fotografie pánve wok na indukční varné desce AEG

Uchování chuti pomocí indukce

Na indukčních deskách můžete pohodlně řídit teplotu i distribuci tepla. Podívejme se třeba na přípravu steaku. Během jeho přípravy se smršťují bílkovinná vlákna a uvolňuje se šťáva, ale i živiny a tím i chuť. Přemístíme-li jej do zóny s nižší teplotou, vlákna se uvolní a všechna šťáva i chuť zůstanou uvnitř. Pro dosažení nejlepších výsledků obracejte steak každých 15 sekund, nikoliv až po minutách.

Objevte indukci

Vznešené vakuové vaření

Zřejmě nejlepším způsobem pro ovládnutí teploty je vakuové vaření. Vakuově zatavené plastové sáčky se vaří ve vodní lázni, čímž se zachovává vláčnost, aroma, živiny a chuť každé ingredience. Díky možnosti řídit teplotu s vysokou přesností máte kontrolu nad tím, jak se vaše jídlo připraví.

Červená chilli paprika zatavená v sáčku AEG pro vakuové vaření.

Logo parní trouby AEG

Věděli jste, že?

  • Molekuly vody vedou teplo mnohem rychleji než vzduch. Tento rozdíl je natolik výrazný, že pára o teplotě 100 °C distribuuje teplo stejně dobře, jako horký vzduch o teplotě 600 °C.
  • Vařením zeleniny se z ní vytratí až 70 % vitamínu C. Použijete-li však pro přípravu páru, úbytek je pouze 40 %.

Nyní už víte, jakým způsobem funguje teplo. Můžete tedy začít objevovat všechny malé detaily, které promění dobré jídlo v opravdový zážitek – jak v kuchyni, tak na talíři.

 

 

Pokračovat k další kapitole


OBJEVTE VÍCE S AEG

Objevte rozdíl v páře

Pára díky rovnoměrné distribuci šetrného tepla zachovává všechny chutě a textury ingrediencí a pomáhá tak pozvednout chuť na novou úroveň. 

Objevte páru

Vařte rychle a flexibilně

Když záleží na každém stupni a každé sekundě, může přesnost indukčního tepla znamenat zásadní rozdíl v chuti vašich jídel.

Objevte indukci

Umění pečení

Dobré pečení je umění. Dokonalé pečení je věda – věda o páře. Naše trouby s funkcí PlusSteam používají ideální množství páry pro perfektní výsledek pečení. 

Objevte funkci PlusSteam

 
 
Zavřít
 

Vybrat, kde se toto bude sdílet

Zavřít