Tato webová stránka využívá soubory cookie. K získání více informací si pročtěte naše zásady používání cookie.

Pokud nesouhlasíte s jejich použitím, je třeba provést změnu nastavení prohlížeče.

Tasteology: dokumentární seriál od AEG

Hlavní obrázek AEG Tasteology: vědecký popis křídou na tabuli

Tasteology

Dokumentární seriál, který vám ukáže jak pozvednout chuť
na vyšší úroveň

Rádi bychom vás pozvali na kulinářskou cestu. Spolu s vámi jsme na ni přizvali i profesora psychologie, instagrammera, gastro chemika a další zajímavé osobnosti. Zodpoví nám otázky, které se většinou kladou tradičním šéfkuchařům. Díky této cestě si společně připomeneme celou řadu zajímavých ingrediencí a objevíme nové senzační a ekologicky udržitelné způsoby vaření.


Vydejte se s námi na cestu za lepší chutí

Co je Tasteology?

Drobné detaily dělají velký rozdíl mezi dobrým a vynikajícím jídlem, mezi „normálním jídlem“ a nezapomenutelným zážitkem. V AEG jsme přišli s konceptem Tasteology, kterým se snažíme dokázat, že i drobné detaily mohou naprosto změnit celý pokrm. 

Postupně vám proto představíme různé zdroje surovin, možnosti jejich uchovávání a styly přípravy pokrmů, které vedou k dokonalému chuťovému zážitku. 

Naše putování za chutí začínáme u zdroje všech chutí, u surovin. Nechte se inspirovat a pozvedněte chuť na vyšší úroveň ve své kuchyni i mimo ni.

Nechte se inspirovat

Zpět k surovinám

V dnešní době máme k dispozici mnoho exotických surovin, které k nám putují tisíce a tisíce kilometrů. Naše babičky je k dispozici neměly a přesto zvládly vykouzlit kulinářské zázraky. A to jen se surovinami, které si vypěstovaly na zahrádce.

Cílem Tasteology je znovuobjevit tyto již téměř zapomenuté suroviny a přivést je zpět do našich kuchyní. Chceme dokázat, že kvalitní a chutné pokrmy nemusí obsahovat exotická jména, ale jen ta, která běžně najdeme v Česku. 

Přidejte se k našemu detektivnímu pátrání! 

Lokální suroviny na dřevěné podložce

Fotografování jídla mobilním telefonem

Soutěžte s námi

Chcete se zapojit do našeho pátrání po surovinách a objevit spolu s námi zapomenuté kulinářské poklady?

Stačí, když se od 7. 8. 2016 do 31. 8. 2016 zúčastníte naší facebookové soutěže:

  • Zapátrejte v kuchařce vaší babičky, dívejte se kolem sebe na dovolené a letních výletech nebo se jen porozhlédněte po zahrádce.
  • Najděte zajímavou surovinu, která vymizela z našich jídelníčků.
  • A pošlete nám její fotku spolu s popisem využití.

Čtyři nejzajímavější odměníme exkluzivním kuchařským kurzem pod vedením profesionálních kuchařů. Výherce obdrží také kuchařku pro multifunkční parní trouby AEG a jako bonus zástěru Tastelogy.

Kompletní pravidla najdete zde.

Chci soutěžit

Různé druhy mrkve Čekanka Dýně, jablka a červená řepa

Bára Kášová

www.zpekacku.cz

"Ve své kuchyni propaguji především radost, pestrost, čerstvost a živost. A když se zamyslím, toto samé shledávám v kuchyni našich babiček. Neznaly žádné "SUPER potraviny" nebo doplňky stravy. A chybělo jim snad něco? Proto mne projekt Tasteology tolik zaujal. Je celý založen na tom, abychom znovu do kuchyně ten krásný český život navrátili. A za tím rozhodně stojím i já."

Kateřina Němečková

www.odkatky.cz

"Trošku jsme zapomněli na to, jaké poklady nám nabízí naše vlastní země. Jaké delikatesy si můžeme vyrobit ze surovin, které nám rostou přímo "před nosem". Delikatesy, které naše babičky znaly a my se je znovu učíme objevovat. Proto moc fandím projektu AEG, který si bere za cíl lidem připomenout, že to nejlepší najdou...doma!"

 


Podívejte se na dokumenty z naší série

Dokumentární série Tasteology objevuje chuť z nového úhlu pohledu. Zaměřili jsme se v ní nejen na aroma, jednotlivé chutě a ingredience, ale hlavně na vědecké poznatky a zkušenosti. Ve čtyřech krátkých epizodách jsme se pokusili objasnit vztah mezi kulturou, společností, vědou a jídlem. 

Sledujte, jak zkoumáme celé spektrum chutí od zdroje přes uchování a teplo až po zážitek z ní. Stačí kliknout na šipky níže a vychutnat si každou delikátní epizodu.

Zdroj

V této epizodě se dozvíte více o výhodách pečlivě vybraných surovin. Zjistíte, jak převzít kontrolu nad tím, čím krmíme naše tělo a jak respektovat skutečnou chuť ingrediencí. Mark Schatzker, autor knihy Dorito efekt, to nazývá „moc chuti“.

  • Zdroj

  • Uchování

  • Zpracování

  • Zážitek


Představujeme experty na chuť

Ludwig Maurer, chovatel krav Wagyu, a kráva Wagyu.

Lahodně jiný pohled na chuť

Prostřednictvím Tasteology se díváme na chuť ze zcela nového úhlu. Sesbírali jsme názory odborníků v celém potravinářském spektru od psychologie až po fotografii. Stejně jako Ludwig Maurer, chovatel krav Wagyu. Je expert na vše, co se týká masa, a vysvětlí vám, jak zachovat jeho čerstvost a zintenzivnit jeho chuť. A teď se seznamte s našimi dalšími zajímavými odborníky.


Satchiko a Hisato Nakahigashi pro dokument Tasteology od AEG

Satchiko and Hisato Nakahigashi

Průkopníci v oblasti stravování a šéfkuchaři z Kjóta, Japonsko.

Mark Schatzker pro dokument Tasteology od AEG

Mark Schatzker

Autor knihy Dorito efekt o umělých dochucovadlech a americké zdravotní krizi.

Tristram Stuart pro dokument Tasteology od AEG

Tristram Stuart

Autor působící v Brightonu, který se snaží snížit dopad potravinového odpadu na životní prostředí.

Culinary Misfits pro dokument Tasteology od AEG

Culinary Misfits

Dvojice působící v Berlíně, která aktivně vyhledává a používá „ošklivé“ plodiny, které by mnozí vyhodili do koše.

Hervé This pro dokument Tasteology od AEG

Hervé This

Gastro chemik působící v Paříži je známý tím, jak učil svět vařit vajíčka v myčce na nádobí.

Catalina Vélez pro dokument Tasteology od AEG

Catalina Vélez

Jedna z nejvlivnějších latinsko-amerických šéfkuchařek na světě a zanícená podpůrkyně vaření v páře.

Charles Spence pro dokument Tasteology od AEG

Charles Spence

Profesor experimentální psychologie na Oxfordu, jehož výzkum se zaměřuje na kulinářské zážitky.

Jozef Youssef pro dokument Tasteology od AEG

Jozef Youssef

Kreativní ředitel, šéfkuchař a patron gastronomického projektu Kuchyňská teorie, který připravuje spolu s Charlesem Spencem.

Jacques la Merde pro dokument Tasteology od AEG.

Jacques la Merde

Alias Christine Flynn, slavná šéfkuchařka a populární instagrammerka s více než 125 000 odběrateli.


Objevte více s AEG

Lepší chuť

Dosáhněte dokonalosti v každém kroku procesu vaření. Tajemství výsledné skvělé chuti se ukrývá v detailech.

Zjistěte více

Objevte rozdíl, který přináší pára

Chcete-li chuť pozvednout na vyšší úroveň, použijte páru, která zachovává všechny chutě a konzistenci ingrediencí působením jemného a rovnoměrného tepla.

Objevte páru

Chraňte chuť vašeho jídla

Pohodlí, kapacita a efektivní výkon. Uchovejte potraviny čerstvější déle s nejnovější technologií TwinTech.

Objevte ProFresh

 
 
Zavřít
 

Vybrat, kde se toto bude sdílet

Zavřít