Quiche s medvědím česnekem a bramborami

podle Jana punčocháře

Ingredience

Křehké těsto

250 g hladké mouky, 125 g másla, 65 g vody, sůl, 1000 g luštěnin

Náplň 

100 ml oleje, 100 g cibule, 100 g bílého chřestu, 400 g brambor, 100 g medvědího česneku, 400 ml mléka, 4 vejce, 80 g gorgonzoly, 80 g ementálu, 80 g parmezánu, sůl, pepř, muškátový oříšek

Quiche s medvědím česnekem a bramborami

Příprava

Změklé máslo, vodu, sůl a hladkou mouku vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme dvě hodiny v lednici odpočinout. Následně těsto vyválíme, přeložíme do formy a vidličkou propícháme tak, aby se nenafukovalo. Formu s těstem vysypeme luštěninami, aby bylo těsto rovnoměrně zatíženo. Pečeme 40 minut na 180 stupňů. Poté luštěniny vysypeme a těsto necháme vychladnout. 

 

Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli zarestujeme na oleji a následně přidáme také brambory, které opečeme. Dále přidáme sůl, muškátový oříšek a pepř. Zalijeme mlékem a dusíme doměkka. 

 

Chřest oloupeme, uvaříme v silně osolené vodě a následně jej zchladíme ve studené vodě s ledem a nakrájíme na plátky. Chřest smícháme s bramborami, přidáme nasekaný medvědí česnek a necháme vychladnout. Do studené směsi přidáme čtyři vejce a nastrouhané sýry. Vše smícháme, nalijeme do připraveného těsta a pečeme 45 až 50 minut na 160 stupňů.