Zeleninová krémová polévka s čočkou

Zeleninová krémová polévka s čočkou

Z multifunkční parní trouby

Také fandíte vydatný krémovým polévkám? Tu s křupavou čočkou beluga a batáty musíte zkusit!

Ingredience na 4 - 5 porcí

250 g batátů, 200 g celerové bulvy, 250 g mrkve, 250 g kořenové petržele, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 1 bobkový list, 2 lžíce másla, 200 ml sladké smetany, 1 500 ml zeleninového vývaru, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, 1 hrnek belugy nebo hnědo-zelené čočky, 3 hrnky vody nebo vývaru, bylinky či restované oříšky na servírování

Příprava

Namočte si čočku ideálně den předem. Očistěte batáty, celer, petržel, mrkev a nakrájejte je na větší kousky. Mrkev i petržel mohou zůstat vcelku. Zeleninu dejte do perforovaného pekáče a pečte v režimu Vaření v páře 99 °C přibližně 30 minut.

Nakrájejte šalotku na kostičky, dejte ji do hrnce spolu s máslem a osmažte do měkka. Přidejte propasírovaný česnek, tymián, bobkový list a ještě chvíli restujte. Mezitím si uvařte čočku v trojnásobku vody nebo vývaru do měkka.

Hotovou zeleninu a cibulový základ bez bobkového listu a tymiánu rozmixujte spolu s teplým vývarem na hladký krém. Polévku osolte, opepřete, vmíchejte do ní smetanu a už jen krátce povařte. Na závěr přidejte uvařenou a scezenou čočku.

Servírujte s čerstvou petrželí, obilnými klíčky nebo například orestovanými oříšky.