Osm receptů, které vám pomohou začít s Airfryer

Naposledy aktualizován 28.08.2020 9:24

Křupavé a chutné výsledky s použitím minima nebo žádného oleje.


Losos s pepřem a pomerančem

Složení:

  • 600 g filet z lososa, nejlépe s kůži
  • 1 lžíce pepře
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička soli


Postup:

  1. Nakrájejte lososa na čtyři stejné kousky.
  2. Rozdrťte pepř.
  3. Ostrouhejte kůru z 1 pomeranče.
  4. Smíchejte pepř, sůl a pomerančovou kůru.
  5. Potřete tím lososa a nechte 15 minut odpočívat.
  6. Smažte lososa ve fritéze pomocí programu Fish.
  7. Nakrájejte pomeranč a pokapejte pomerančovou šťávou hotového lososa.


Batatové hranolky s aioli

Složení:

  • 2 velké bataty
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 200 ml oleje
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli


Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte bataty na proužky 0,5 cm.
  2. Smažte proužky pomocí programu Hranolky.
  3. U aioli: smíchejte česnek, žloutek a citronovou kůru pomocí ručního mixéru do rovnoměrné směsi.
  4. Postupně přidávejte olej za stálého míchání. Pokračujte v míchání, dokud nezhoustne.
  5. Dochutíme solí a kajenským pepřem.



Pečená zelenina

Složení:

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu
  • špetka černého pepře


Postup:

  1. Lilek nakrájíme na plátky 1,5 cm a papriku na kousky cca 2x2 cm.
  2. Odstraňte spodní část chřestu.
  3. Veškerou zeleninu, kromě chřestu, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte nasekaným tymiánem.
  4. Smažte zeleninu pomocí programu Zelenina ve fritéze.
  5. V polovině programu přidejte chřest ke zbytku zeleniny.



Křupavé kuřecí paličky

Složení:

  • 6 kuřecích paliček
  • 3 vejce
  • šlehačka s 1 polévkovou lžičkou vody
  • 100 g mouky
  • 200 g strouhanky
  • 1 lžička soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička papriky.


Ingredience pro chilli aioli:

  • 200 g aioli
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu


Postup:

  1. Smíchejte dohromady mouku, sůl, papriku a černý pepř.
  2. Kuřecí paličky pečte tak, že je nejprve ponoříte do smíchané směsi, poté do vaječné směsi a do strouhanky.
  3. Nasaďte paličky rovnoměrně do koše na fritézu a smažte je pomocí programu Palička.
  4. Podáváme s chilli aioli.



Celé kuře plněné citronem a česnekem

Složení:

  • 1 celé kuře (cca 1,2 kg)
  • 1 citron
  • 1 hlávka česneku 
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře


Postup:

  1. Citron nakrájejte na polovinu.
  2. Kuře naplňte citronem a česnekem a potřete kuře solí a pepřem.
  3. Vložte kuře do koše fritézy a smažte pomocí programu Celé kuře.
  4. Po vaření nechte kuře odpočívat 10 minut.



Hovězí steak

Složení:

  • 225 g steak z entrecotu / svíčková
  • špetka soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu


Postup:

  1. Hovězí maso po obou stranách osolte, opepřete a posypejte rozmarýnem.
  2. Vložte hovězí maso do fritézy a smažte pomocí programu Maso.
  3. Po ukončení programu nechte hovězí steak 5 minut odpočinout.
  4. Podávejte s chřestem.


Pizza Margarita

Těsto:

  • 15 g čerstvého droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • 1 špetka soli
  • 300 g pšeničné mouky


Míchejte všechny ingredience na těsto po dobu 10 minut. Zakryjte misku a nechte 30 minut kynout.


Rajčatová omáčka (míchaná za studena):

  • 200 g konzervovaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička cukru
  • 1 polévková lžíce balsamica
  • špetka černého pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • špetka soli


Smíchejte všechny ingredience pomocí ručního mixéru.


Přílohy:

  • mozzarella
  • Listy bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje


Těsto naplňte do vhodné velikosti koše. Rajčatovou omáčku rozložte rovnoměrně na těsto, nahoře s mozzarellou a bazalkou. Pečte na Pizza programu. Na čerstvě upečenou pizzu nakapejte olivový olej.



Borůvkový muffin s posypkou (6 ks)

Muffin:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 100 g cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 15 g másla
  • 75 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g zmrazených borůvek
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru


Posypka:

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce ovsa
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžíce pšeničné mouky


Postup:

  1. Rozpusťte máslo a smíchejte spolu s mlékem a vejcem.
  2. Smíchejte všechny suché přísady a poté přidejte mléčnou směs.
  3. Smíchejte borůvkový a moučkový cukr dohromady a poté přidejte další ingredience.
  4. Smíchejte ingredience na posypku.
  5. Nalijte muffinovou směs do velkých muffinových formiček, nejlépe silikonových formiček.
  6. Přidejte vrchní část na muffiny.
  7. Pečte muffiny ve fritéze na muffinovém programu.