Letní borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience 

Na těsto

1 a ½ hrnku hladké mouky

1 hrnek mandlové mouky (máme ze Zdraveorechy.cz)

¾ hrnku třtinového cukru

špetka soli

160 g másla (studené)

1 vejce

šťáva z ½ citronu

Na náplň

2 hrnky borůvek

¼ hrnku třtinového cukru

1 lžíce šťávy z citronu

1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy od robota dejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a máslo. Rozklepněte vejce a přidejte šťávu z citronu. Pomocí nástavce ve tvaru háku vypracujte těsto.
  2. Formu na pečení o velikosti 20 x 27 cm (můžete ji lehce vymazat máslem) vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta rukama vtlačte na dno formy. Ideálně až k okrajům.
  3. Borůvky v míse promíchejte s cukrem, šťávou z citronu a škrobem. Nasypte je rovnoměrně na těsto a navrch jako drobenku použijte zbytek těsta.
  4. Pečte dozlatova asi 45–50 minut. Poté nechte na kuchyňské mřížce zcela vychladnout.