
Letní borůvkový koláč s drobenkou
Ingredience
Na těsto
1 a ½ hrnku hladké mouky
1 hrnek mandlové mouky (máme ze Zdraveorechy.cz)
¾ hrnku třtinového cukru
špetka soli
160 g másla (studené)
1 vejce
šťáva z ½ citronu
Na náplň
2 hrnky borůvek
¼ hrnku třtinového cukru
1 lžíce šťávy z citronu
1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy od robota dejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a máslo. Rozklepněte vejce a přidejte šťávu z citronu. Pomocí nástavce ve tvaru háku vypracujte těsto.
- Formu na pečení o velikosti 20 x 27 cm (můžete ji lehce vymazat máslem) vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta rukama vtlačte na dno formy. Ideálně až k okrajům.
- Borůvky v míse promíchejte s cukrem, šťávou z citronu a škrobem. Nasypte je rovnoměrně na těsto a navrch jako drobenku použijte zbytek těsta.
- Pečte dozlatova asi 45–50 minut. Poté nechte na kuchyňské mřížce zcela vychladnout.