Ke kávě

Ke kávě

Bábovka s kokosem a šlehačkou

Česká klasika šmrncnutá exotikou podle Jana Punčocháře.

Ingredience

1 kg hrušek, 200 g třtinového cukru, 100 g rozinek, 4 g mleté skořice, 2 žloutky na potření, 100 g strouhanky, 80 g mandlí, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk.

Ingredience na těsto

500 g hladké mouky, 250 g másla, špetka soli, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 7 g sušeného droždí, 2 polévkové lžíce octa, 3 polévkové lžíce zakysané smetany.

PŘÍPRAVA

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme třtinový cukr, rozinky, mletou skořici a nasekané mandle. Těsto vyválíme na tenké pláty, posypeme strouhankou a poklademe směsí z hrušek a skořice. Závin zarolujeme, potřeme rozšlehanými žloutky a vložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na režim Horký vzduch a 25 % páry na 175 °C asi 35 až 45 minut. Upečený závin pocukrujeme moučkovým cukrem ochuceným vanilkovým luskem.

PŘÍPRAVA TĚSTA

Do rozpuštěného másla přidáme špetku soli, lžíci moučkového cukru, sušené droždí, dvě lžíce octa, 3 lžíce zakysané smetany a prosátou hladkou mouku. Vše důkladně hněteme, až vznikne hladké těsto, které necháme hodinu vykynout a odpočinout.

Podáváme podle chuti s vaječným koňakem a dobrou zmrzlinou.