Drůbeží

Husa s kedlubnovým zelím a žampiony

Husí hody v odlehčené verzi podle Jana Punčocháře.

Ingredience

800 g husích prsou

sůl, kmín, pepř, rozmarýn, 400 g žampionů, máslo

Na zelí

4 ks větší kedlubny, 1 cibule, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, drcený kmín, sůl, kvasný jablečný ocet, cukr, 100 ml smetany, 1 jablko

Kůži nařízneme, husí prsa osolíme, opepříme, okmínujeme a položíme na grilovací desku kůží dolů a pozvolna vyškvaříme. Pak přendáme do pekáčku, přidáme rozmarýn a vložíme do trouby na 53 minut při 110 stupních (doporučujeme použít teplotní sondu).

Kedlubny nastrouháme nahrubo, cibulku nakrájíme najemno a necháme na másle zesklovatět. Následně zasypeme hladkou moukou a zlehka opražíme v jemnou světlou jíšku. Přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, okmínujeme, podlijeme asi do poloviny vodou a dusíme doměkka asi 30 minut (případně dle potřeby podléváme vodou). Přidáme nakrájená jablíčka, dochutíme cukrem a octem a povaříme ještě asi pět minut. Na závěr zjemníme smetanou.

Žampiony opečeme na grilovací desce na másle, nakonec přidáme sůl.

Upečená prsa poklademe žampiony a servírujeme se sladkokyselým kedlubnovým zelím.