Máslový koláč s bylinkami, brynzou a uzenou slaninou

Máslový koláč s bylinkami, brynzou a uzenou slaninou

Z multifunkční parní trouby

Koláč nemusí být vždy sladký. V tomto nechybí výrazná brynza a křupavá slanina.

Ingredience na 6 porcí

Těsto
200 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 1 vejce, 1–2 lžíce vody, sůl

Náplň
200 g uzené slaniny (anglické), 30 g másla, 3 vejce, 150 ml smetany, 100 g brynzy, 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíce mixu bylinek: pažitka, petržel, tymián, sůl a pepř
2 lžíce másla na vytření formy o průměru 26 cm

Salát
mix salátů olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř

Forma o průměru 26–28 cm

Příprava

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme jedno vejce, přidáme špetku soli a změklé máslo. Ze surovin uhněteme hladké těsto; je-li těsto tuhé, přidáme 1–2 lžíce vody. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout. Slaninu nakrájíme na nudličky a s třetinou másla orestujeme na pánvi do křupava. Přebytečný tuk scedíme a slaninu necháme zchladnout.

Z těsta vyválíme asi 3 mm kulatou placku, kterou vložíme do máslem vytřené pečicí formy, a okraje těsta vytlačíme nahoru. Těsto rovnoměrně propícháme vidličkou, aby se netvořily vzduchové bubliny.

Vejce rozšleháme se smetanou, přidáme na drobno nasekané bylinky, jarní cibulku a ochutíme solí a pepřem. Vznikne tak vaječná směs.

Formu s připraveným vyváleným těstem přendáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch při 220 °C na 10 minut. Poté koláč naplníme připravenou vaječnou směsí, přidáme rozdrobenou brynzu, teplotu trouby snížíme na 210 °C a pečeme dalších 20–25 minut. Zhruba 5 minut před koncem pečení poklademe povrch koláče malými kousky másla a opečenou slaninou.

Po upečení necháme koláč chvilku zchladnout a pak ho nakrájíme na jednotlivé porce. Mix salátů opláchneme a osušíme, dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a podáváme společně s koláčem.