Vepřová líčka dušená v cideru s bramborovo-mrkvovým pyré

Vepřová líčka dušená v cideru s bramborovo-mrkvovým pyré

Z multifunčkní parní trouby

Že vám chutnají hovězí líčka? Vyzkoušejte i ta vepřová. V kombinaci s nasládlým jablečným ciderem nemají konkurenci.

Ingredience na 4 porce

800 g vepřových líček, 3 ks žluté cibule, 1 jablko Golden Delicious, 60 ml oleje, 1 l masového vývaru, 1 l cideru Strongbow, 10 g čerstvě na hrubo drceného pepře, 4 větvičky tymiánu, 2 bobkové listy, 50 g másla, sůl a pepř

Pyré
250 g brambor (varný typ C), 200 g mrkve, 50 g másla, 250 ml smetany (33 %), 2 velká jablka Golden Delicious, šťáva a kůra z 1 citronu, 30 ml olivového oleje, 20 g třtinového cukru, sůl

Příprava

Oloupané brambory a mrkev nakrájíme na kostičky, vložíme do děrované nádoby a během 35 minut uvaříme v troubě na režim Vaření v páře při 96 °C. Máslo krátce svaříme se smetanou. Uvařené brambory s mrkví rozmačkáme, přidáme svařenou smetanu s máslem, osolíme a rozmixujeme na hladké pyré.

Líčka očistíme od tužších blan, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej na vysokou teplotu a líčka postupně cca po 5–6 ks opečeme ze všech stran do červena, poté přendáme do pekáčku. Na pánvi s výpekem osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané jablko nakrájené na 1cm kostičky a drcený pepř. Vše restujeme do mírně zlaté barvy. Nakonec přidáme ¼ l vývaru a odvaříme veškeré připečeniny z pánve. Směs z pánve přelijeme do pekáčku s líčky, přidáme do ní zbytek vývaru, cider a bylinky. Pečeme v předehřáté troubě na režim Horká pára Interval Plus při 130 °C cca 2 hodiny a 20 minut (doměkka).

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a rozkrájíme na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a začneme na něm do zlatova opékat dílky jablek společně s citronovou kůrou. Přidáme cukr a šťávu z citronu a lehce svaříme, aby vzniklý sirup jablka pěkně obalil. Hotová líčka opatrně vyjmeme z pekáčku a odložíme stranou. Šťávu propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu, poté svaříme na ⅓ objemu a ke konci zjemníme máslem. Líčka vložíme do hotové omáčky a prohřejeme.

Líčka podáváme přelitá omáčkou, doplněná bramborovo-mrkvovým pyré a ozdobená kousky opečeného jablka.