Bez masa

Pečená rajčata s olivami a kuskusem

Lehký zeleninový oběd podle Jana Punčocháře.

Ingredience

1000 g kvalitních rajčat, 100 g bazalkového pesta, 100 g černých oliv, 150 g sušených rajčat, 100 g hladkolisté petržele, 200 g kuskusu, 3 citrony, 300 ml olivového oleje, sůl, pepř, 250 g balkánského sýra, 220 ml kuřecího vývaru, 80 g čerstvé bazalky

Pečená rajčata Jana Punčocháře

Postup

Vršek rajčat odřízneme tak, aby se dala plnit. Následně rajčata vydlabeme a důkladně je vytřeme pestem z bazalky.

Kuskus vložíme do mísy, zalijeme vroucím vývarem, přikryjeme fresh fólií a necháme asi 8 minut nabobtnat. Poté do kuskusu přidáme nasekané olivy, vnitřky rajčat, nakrájená sušená rajčata, petržel, kůru ze dvou citronů, citronovou šťávu a olivový olej. Vše důkladně promícháme, dle potřeby osolíme a zasypeme asi ¾ balkánského sýra.

Ochuceným kuskusem naplníme připravená rajčata a na vrch dáme bazalku, trhaný balkánský sýr a zakápneme olivovým olejem. Pečeme zhruba 10 minut při 225 °C.

Rajčata vyndáme z trouby, znovu je zalijeme olivovým olejem a zakápneme citronem.