Masový závin

Masový závin se šalvějí a houbami

podle Jana Punčocháře

 

Ingredience

Těsto

250 g hladké mouky, 125 g másla, špetku soli, 7 g sušeného droždí, 2 polévkové lžíce octa, 3 polévkové lžíce zakysané smetany

 

Náplň

800 g vepřové panenky, sůl, pepř, 400 g plátkové slaniny, 150 g strouhanky, 50 g šalvěje, 200 g žampionů, 100 g sušených hříbků, 60 g cibule, 80 g másla, 1 vejce, 1 snítku tymiánu

Masový závin se šalvějí a houbami

Příprava

Do řádně prosáté hladké mouky nalijeme teplé máslo, přidáme sůl, sušené droždí, ocet, zakysanou smetanu a 4 lžíce teplé vody. Vše vložíme do hnětače a vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu a půl odpočinout při pokojové teplotě.

Sušené hříbky namočíme do teplé vody. Žampiony nakrájíme na plátky a orestujeme je na másle. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 50 gramů slaniny. Vše důkladně zarestujeme, osolíme, opepříme a přidáme nakrájené sušené hříbky. Vepřovou panenku osolíme a opepříme.

Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát, posypeme ho strouhankou, poklademe plátky slaniny a přidáme směs hub. Na houby položíme vepřovou panenku a šalvěj. Těsto důkladně zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchu jemně propícháme vidličkou. Závin pečeme asi 35 minut na 185 stupňů (aby měla panenka v jádře 60 stupňů). Závin vyndáme z trouby, necháme odpočinout a nakrájíme.