Pošírovaný pstruh se zeleninou a teplým čočkovým salátem s klobásou

Pošírovaný pstruh se zeleninou a teplým čočkovým salátem s klobásou

Z multifunčkní parní trouby

Teplý čočkový salát s pikantní čekankou k pstruhovi skvěle sedí. Zařaďte chutnou přípravu ryby do své sbírky receptů.

Ingredience na 4 porce

Pošírovaný pstruh
4 filety pstruha bez kosti s kůží, 1 střední mrkev, 60 g řapíkatého celeru, 1 žlutá paprika, kůra z 1 citronu, 60 g másla, sůl a pepř

Omáčka
2 červené papriky, 2 stroužky neloupaného česneku, 20 ml bílého vinného octa, 10 g cukru, 100 ml olivového oleje, 20 g loupaných mandlí

Čočkový salát
400 g čočky zelené nebo černé (vařené), ½ střední mrkve, 50 g řapíkatého celeru, 1 červená cibule, 80 g paprikové klobásy, 20 g česneku, 100 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce hladkolisté petržele (nať), 30 g másla, 15 ml oleje, sůl a pepř

Příprava

Celé červené papriky potřeme olivovým olejem, vložíme je na plech, přidáme neoloupané stroužky česneku a dáme péct do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch při 230 °C na cca 25 min (do tmava). Na posledních 5 minut přihodíme mandle. Po upečení vložíme papriky do potravinového sáčku a necháme 30 minut zapařit. Poté je zbavíme slupek a semínek, česnek oloupeme a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme na hladkou omáčku.

Rozpustíme máslo a zhruba 3–4 minuty v něm zlehka restujeme citronovou kůru. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pstruha omyjeme a osušíme, zbavíme šupin, poté z obou stran potřeme polovinou citronového másla, ochutíme solí a pepřem. Mrkev, řapíkatý celer a žlutou papriku nakrájíme na tenké proužky, dlouhé podle šířky filetů pstruha. Touto zeleninou pstruha naplníme a zavineme do rolek, které přendáme na děrovaný plech, potřeme zbylým citronovým máslem a dáme vařit do předehřáté trouby na režim Vaření v páře při 85 °C na 18 minut.

Na salát z čočky si nakrájíme mrkev a řapíkatý celer na drobné kostičky, které během 2–3 minut spaříme v horké a osolené vodě. Poté je ihned zchladíme ve studené vodě s ledem, aby neztratily barvu, scedíme a dáme stranou.

Klobásu nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na oleji v pánvi, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět, přisypeme čočku a podlijeme vývarem. Když se vývar vařením téměř odpaří, přihodíme spařenou mrkev a celer, pánev dáme stranou, vmícháme máslo a nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.

Pstruha podáváme na čočkovém salátu s omáčkou z pečených paprik.