Tichomořské pojetí salátu Caesar

Tichomořské pojetí salátu Caesar

PŘÍSADY

6 PORCÍ

1/2 šálku oleje achiote, 1 zmrazený bochník kukuřičného chleba, mořská sůl, 2 lžíce čerstvých nasekaných listů koriandru

DRESINK

1/2 šálku strouhaného sýra Paipa (nebo Grana Padano), 2 lžíce praženého česneku, 2 lžíce jitrocelového octa (nebo jablečného octa), 1 lžíce dijonské hořčice, 30 g uzeného toyo, 1 žloutek, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce pomerančové šťávy, 1/2 šálku olivového oleje

SALÁT

3 hlavičky římského salátu, mořská sůl, 18 velmi tenkých hoblin sýra Paipa

Příprava

Krutony

chléb nakrájejte na velmi tenké plátky. Olej zahřejte, aby byl horký, ale aby se nepřepaloval, přidejte kousky chleba a opražte je po obou stranách. Posypte solí a koriandrem. Odstavte a nadbytečný olej odstraňte ubrouskem.

Dresink

Smíchejte sýr, pražený česnek, ocet, hořčici, toyo a žloutek a šlehejte, dokud se nevytvoří hladká a jednolitá pasta. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu a ještě chvíli šlehejte, aby se směs spojila. Průběžně přilévejte olej, aby se vytvořila emulze. Ochuťte podle potřeby.

K dokončení salátu oddělte listy římského salátu a poklaďte je na servírovací talíř, pokapejte dresinkem, na listy položte plátek chleba a ozdobte hoblinkami sýra Paipa.

Catalina Vélez

Catalina Veléz, která je jednou z nejznámějších latinskoamerických šéfkuchařek, patří mezi světovou kuchařskou špičku. Studovala v Paříži i Atlantě, ale rozhodla se vrátit do Kolumbie, aby znovuobjevila místní kuchařské umění a tradice a osvěžila staré kulinářské znalosti. Během důkladného bádání v tradiční kolumbijské kulinářské kultuře objevila, že hlavní roli při přípravě jídel sehrává pára. Vlastní a provozuje velmi oblíbenou restauraci ve městě Cali nazvanou Kiva.