Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Podobně jako malování vajíček nebo pletení pomlázek patří pečení beránka mezi velikonoční tradice. Vyzkoušejte bezlepkovou variantu s banány a datlemi, kterou jsme pro vás připravili společně s Kitchenette. Pokud máte parní troubu, nastavte program nízká pára 170°.

Těsto bude krásně nadýchané.

 

TIP: Zkuste použít také teplotní sondu, která zajistí správné propečení nejen masa, ale i bábovkového těsta. Aby nebylo vysušené, ale naopak vláčné, je ideální teplota uvnitř 99 °C.

Ingredience 

3 šťastná vejce, 4 banány, 100 g datlí nebo datlového sirupu, 160 g slunečnicového nebo kokosového oleje

(část tuku můžete nahradit dužinou z mladého kokosu, struktura bude vláčnější),

140 g mandlové mouky, 160 g pohankové nebo rýžové mouky, 1 lžíce prášku do pečiva z vinného kamene,

špetka soli, 5 lžic kakaa, 1 lžička mleté vanilky, 2 hrsti vlašských ořechů (nemusí být)

 

Na servírování:

šlehačka nebo čokoládová poleva

Postup

Rozehřejte si troubu na 175 °C  program horký vzduch. Vymažte a vysypejte formu na beránka. Pro úplně bezlepkovou variantu použijte rýžovou moukou nebo třeba kokos.

Do střední mísy dejte všechny suché ingredience. Tedy obě mouky, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Směs dobře promíchejte a odložte stranou.

Do mixéru nebo kuchyňského robota dejte všechny zbylé ingredience, tzn. vejce, banány, datle nebo sirup, olej, a pokud část nahrazujete kokosovou dužinou, tak i tu. Vše rozmixujte dohladka.  

Nyní spojte obě směsi dohromady, případně ještě přidejte ořechy, a už jen krátce promíchejte, abyste těsto nepřepracovali. 

Hotové těsto nalijte do formy a pečte 50 minut při 175 °C na horkovzdušný program. V parní troubě nastavte program nízká pára viz výše.  

Upečeného beránka vyndejte z trouby a nechte 10–15 minut chladnout. Pak ho z formy vyklopte na rošt, aby vychladl úplně.