Velikonoční beránek
Podobně jako malování vajíček nebo pletení pomlázek patří pečení beránka mezi velikonoční tradice. Vyzkoušejte bezlepkovou variantu s banány a datlemi, kterou jsme pro vás připravili společně s Kitchenette. Pokud máte parní troubu, nastavte program nízká pára 170°.
Těsto bude krásně nadýchané.
TIP: Zkuste použít také teplotní sondu, která zajistí správné propečení nejen masa, ale i bábovkového těsta. Aby nebylo vysušené, ale naopak vláčné, je ideální teplota uvnitř 99 °C.
Ingredience
3 šťastná vejce, 4 banány, 100 g datlí nebo datlového sirupu, 160 g slunečnicového nebo kokosového oleje
(část tuku můžete nahradit dužinou z mladého kokosu, struktura bude vláčnější),
140 g mandlové mouky, 160 g pohankové nebo rýžové mouky, 1 lžíce prášku do pečiva z vinného kamene,
špetka soli, 5 lžic kakaa, 1 lžička mleté vanilky, 2 hrsti vlašských ořechů (nemusí být)
Na servírování:
šlehačka nebo čokoládová poleva
Postup
Rozehřejte si troubu na 175 °C program horký vzduch. Vymažte a vysypejte formu na beránka. Pro úplně bezlepkovou variantu použijte rýžovou moukou nebo třeba kokos.
Do střední mísy dejte všechny suché ingredience. Tedy obě mouky, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Směs dobře promíchejte a odložte stranou.
Do mixéru nebo kuchyňského robota dejte všechny zbylé ingredience, tzn. vejce, banány, datle nebo sirup, olej, a pokud část nahrazujete kokosovou dužinou, tak i tu. Vše rozmixujte dohladka.
Nyní spojte obě směsi dohromady, případně ještě přidejte ořechy, a už jen krátce promíchejte, abyste těsto nepřepracovali.
Hotové těsto nalijte do formy a pečte 50 minut při 175 °C na horkovzdušný program. V parní troubě nastavte program nízká pára viz výše.
Upečeného beránka vyndejte z trouby a nechte 10–15 minut chladnout. Pak ho z formy vyklopte na rošt, aby vychladl úplně.